ΝΕΑ
Κυριακή, 26 Μάρτιος 2017
τεστ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΡΟΔΟΥ


Εθελοντών Δωδεκανησίων 44
ΡΟΔΟΣ
T.K.: 851 00
ΕΛΛΑΔΑ
Τηλ: 22410-23333-4
Fax: 22410-27443

 

Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου . . .  μία υπηρεσία που ξεκίνησε το 1947 . . . με πλούσια ιστορία στο πέρασμα των χρόνων.... και με την εικόνα της μέσα στο Κάστρο των Ιπποτών μόνο δέος να  προκαλεί... Διαβάζοντας για την ιστορία της γέννησής της, μέσα από τα κείμενα του βιβλίου "Ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος" (Α.Π.Σ.), διαπιστώνουμε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβαλλόταν εκείνα τα χρόνια ώστε να δημιουργηθεί και να οργανωθεί μία κρατική υπηρεσία που θα συνέβαλε ουσιαστικά στην πυροπροστασία αρχικά των μεγάλων πόλεων, και στην ανάπτυξη τελικά του Πυροσβεστικού Σώματος στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. 
Παρακάτω, παρουσιάζονται οι εγκαταστάσεις της Π.Υ. Ρόδου, στοιχεία οργάνωσης της υπηρεσίας σήμερα, ιστορικά και στατιστικά στοιχεία, καθώς και φωτογραφικό υλικό από εκπαιδεύσεις και συμβάντα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Ι. Γαϊτανίδη για το υλικό που μας παραχώρησε.
 
ΑΠΟΣΤΟΛΗ
 
 
Αποστολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου (όπως αναλυτικά εκφράζεται και στον Ν.3511/2006 περί αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και αναβάθμισης της αποστολής του), είναι γενικότερα η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος από κινδύνους πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω κατάλληλων προληπτικών και κατασταλτικών διαδικασιών και μέσω συγκεκριμένων επιμέρους δράσεων, όπως η ανάκριση για τα εγκλήματα του εμπρησμού η θέσπιση και ο έλεγχος εφαρμογής νομοθεσίας πυροπροστασίας κ.α..
 
 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
 
 
Η Π.Υ. Ρόδου λειτουργεί από το 1947, στο ίδιο Δημοτικό οίκημα (που κτίστηκε το 1926 και χρησίμευε ως χώρος στάθμευσης δημόσιας χρήσης οχημάτων).
Η Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τα νησιά Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Σύμη, Χάλκη, Τήλο και Καστελλόριζο.
Στην δικαιοδοσία της Π.Υ. Ρόδου (Σταθμός Α΄ Τάξης) ανήκουν τα Π.Κ. Λίνδου (εδρεύει στα Λάερμα), Απολλώνων και νήσου Καρπάθου .
Στο πολιτικό αεροδρόμιο της Ρόδου υπάρχει η Π.Υ. Α/Δ Ρόδου, η οποία ανήκει απ’ ευθείας στο Α.Π.Σ., έχει αποκλειστική αρμοδιότητα εντός του αεροδρομίου, και ουδόλως εμπλέκεται στην πυροπροστασία του νησιού.
Η μάχιμη υπηρεσία διεξάγεται σε 8ωρη βάση.
Στην Π.Υ. Ρόδου λειτουργούν τα γραφεία Πυρασφαλείας, Ανακριτικού, Κίνησης Οχημάτων, Εποχικών Υπαλλήλων, Γραμματείας, Διαχείρισης Υλικού, Υποδοχής Κοινού και τέλος τα Γραφεία του Υποδιοικητή και Διοικητή του Σταθμού. Το προσωπικό που στελεχώνει τα ανωτέρω γραφεία εκτελεί και μάχιμη υπηρεσία.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 
Η δύναμη της Π.Υ. Ρόδου αναλύεται παρακάτω:
 
 • Οργανική: 65
 • Υπηρετούσα: 52
 • Εθελοντές (Ν.1951): 13
 • Εποχικοί Υπάλληλοι: 34  (11 επανδρώνουν περιπολικό και 23 πεζοπόρο)

 

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ- ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΜΕΣΑ

  

Το υπάρχον διαθέσιμο προσωπικό είναι χωρισμένο σε τέσσερις 8ωρες βάρδιες και σε όσους εκτελούν πρωινή υπηρεσία στα γραφεία.
Σε περίπτωση ύπαρξης σοβαρού συμβάντος διατάσσεται μερική ή γενική επιφυλακή (και βεβαίως υπολειτουργούν τα γραφεία).
 
Ο εξοπλισμός φαίνεται στο παρακάτω:
 
 • Υδροφόρα 500-12000 λίτρων:  8
 • Ειδικά οχήματα:  1 κλιμακοφόρο
 • Βοηθητικά και μηχανές:  10
 • Διασωστικά Εργαλεία:  ΝΑΙ
 • Αντλίες(ηλεκτρ. και βενζ/τες):  14
 

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΣΤΟΧΟΙ

 
Στα πλαίσια  αποτελεσματικής επέμβασης και περιορισμού των συνεπειών μιας καταστροφής υπάρχουν σχέδια επέμβασης σε χώρους συνάθροισης κοινού που παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα, σε βιομηχανίες που εμπίπτουν στην οδηγία SEVEZO καθώς και σχέδια αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, πλημμύρων, συνεπειών κατάρρευσης κτιρίων κ.ά.
 
Η επικινδυνότητα στην Ρόδο συνίσταται απο τις δασικές πυρκαγιές, από την παρουσία πολλών τουριστών σε μεγάλα ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, από την ύπαρξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου, εργοστασίου ΔΕΗ, νοσοκομείου, μικρών βιομηχανιών και βεβαίως την έντονη σεισμικότητα της περιοχής.
 
Κατά την αντιπυρική περίοδο και κυρίως μόλις ολοκληρώνεται η πρόσληψη εποχιακών, εκπέμπονται τα προβλεπόμενα δασικά περιπολικά (από
11 μέχρι 14 περιπολικά), ανάλογα με τον ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητας της Γ.Γ.Π.Π.

Καταβάλλεται προσπάθεια επιχειρησιακά, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού, ώστε να παρέχεται η βέλτιστη πυροπροστασία σε όλο το χώρο ευθύνης.

Σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος, με απόφαση της Διοίκησης της Υπηρεσίας ή της Ηγεσίας του Σώματος καλείται μερική ή γενική επιφυλακή.

Στη Ρόδο λειτουργεί το Εθελοντικό Πυρ/κό Κλιμάκιο Ατταβύρου που εδρεύει στο χωριό Έμπωνα και διαθέτει ένα μικρό όχημα υδροφόρο 1000λ. και 30 Εθελοντές Πυρ/στες.

Στα νησιά της Ρόδου, Σύμης και Καρπάθου η Τ.Ε.Δ.Κ. Δωδεκανήσου έχει ιδρύσει την Εταιρεία Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών (ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ.), η οποία διαθέτει αριθμό πυροσβεστικών οχημάτων (19 μικρά υδροφόρα των 500λ., 1 των 10.000λ. και 1 των 5.000λ. και 1 των 14.000λ.), που χρησιμοποιούνται ως δασικά περιπολικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με εποχιακό προσωπικό που προσλαμβάνεται  κάθε καλοκαίρι από την ΤΕΔΚ. Οι συγκεκριμένοι δεν εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Υπηρεσίας μας,  αλλά συμβάλλουν - συνεργαζόμενοι μαζί μας - στην πυροπροστασία των δασών (φύλαξη, περιπολίες, καταστολή) .

Παράλληλα συνεργάζονται και ενεργοποιούνται και εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες (CBR, Σαμαρείτες του ΕΕΣ, Ραδιοερασιτέχνες, ΕΟΔ, 4Χ4, Πρόσκοποι, σύλλογος κυνηγών, μελισσοκόμων). 


ΙΣΤΟΡΙΑ

 Η πόλη της Ρόδου, πρωτεύουσα ολόκληρου του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, είναι κτισμένη στο Βορειοανατολικό άκρο του ομώνυμου νησιού, κοντά στην θάλασσα, σε μαγευτική τοποθεσία και είναι γεμάτη από ιστορικά Μνημεία με το σημαντικότερο και μεγαλοπρεπέστερο το «Κάστρο των Ιπποτών». Οι κάτοικοι της πόλεως, το έτος 1947, ανέρχονταν σε 25.000 περίπου και ήταν όλοι Έλληνες, εκτός από 1000 Ιταλούς και ισάριθμους Οθωμανούς. Οι οικοδομές στην πόλη υπολογίζονταν σε 4.500, που καταλάμβαναν έκταση οκτώ περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, το 30% των οποίων μέσα στο Κάστρο των Ιπποτών. Όλες οι οικοδομές ήταν ξυλόπηκτες, κεραμοσκεπείς και επομένως ευπρόσβλητες στις πυρκαγιές. Το υπόλοιπο της πόλεως είχε καινούριες οικοδομές και γι’ αυτό λιγότερο επικίνδυνες. Η πόλη είχε σημαντικό λιμάνι, διά του οποίου ενεργείται όλο το διακομιστικό, εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο και ο τουρισμός.

  

Μετά την απελευθέρωση, για την πυροπροστασία της πόλεως, ο Δήμος οργάνωσε προσωρινά Πυροσβεστικό Τμήμα, από δέκα πυροσβέστες, που οι περισσότεροι είχαν υπηρετήσει, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της δουλείας. Από τη πρώτη στιγμή της απελευθερώσεως της Δωδεκανήσου, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως, διέταξε το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος να στείλει Αξιωματικό του στη Ρόδο, για να μελετήσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να ιδρυθεί στην πόλη της Ρόδου, καθώς και στις Σύμη, Κω, Κάλυμνο και Λέρο, Κρατική Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το Αρχηγείο έστειλε τον Σταθμάρχη Α’ Τάξεως Νικόλαο Μπιτσάνη ο οποίος με την αναφορά του, της 26ης Ιανουαρίου 1947, έδωσε με λεπτομέρειες την σωστή εικόνα της καταστάσεως που επικρατούσε και πρότεινε την τοποθέτηση ενός Αξιωματικού στην Ρόδο, προκειμένου να επιλύσει τα διάφορα ζητήματα και να εξασφαλίσει στέγη για τον Πυροσβεστικό Σταθμό. Για το προσωπικό του δημοτικού τμήματος, πρότεινε να διατηρηθεί και να μεταταγεί στο Πυροσβεστικό Σώμα, διαβαθμισμένο αναλόγως των προσόντων του, και να αποτελέσει τον πυρήνα της Κρατικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

  

Στη συνέχεια, το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, μετά από πρόταση του Αρχηγείου και σχετική έγκριση του Υπουργείου των Οικονομικών, απέσπασε στη Στρατιωτική Διοίκηση Ρόδου, τον Υποδιοικητή Β’ τάξεως Α. Γιαννούλη και τον Αρχιοδηγό Α΄ τάξεως Γ. Καραΐνδρο προκειμένου, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές, να προετοιμάσουν τα της επεκτάσεως της Κρατικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ρόδου. Ο Υποδιοικητής Β’ τάξεως Α. Γιαννούλης, με την αναφορά του, της 14ης Ιουλίου 1947, ανέφερε στο Αρχηγείο Π.Σ. ότι με την 46 προκήρυξη του Στρατιωτικού Διοικητού Δωδεκανήσου, ιδρύθηκε στη Ρόδο Δημόσια Πυροσβεστική Υπηρεσία με σύνθεση Πυροσβεστικού Σταθμού Γ΄ τάξεως, ότι με την 19199 απόφαση του ίδιου Στρατιωτικού Διοικητού προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κατάταξη 18 πυροσβεστών και 7 οδηγών και ότι εγκρίθηκε πίστωση δραχμών 15 εκ. δρχ. για την διαρρύθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων που παραχωρήθηκαν για την στέγαση του Πυροσβεστικού Σταθμού. Με νέα αναφορά ζητήθηκε από το Α.Π.Σ. ένα πυροσβεστικό όχημα ΦΕΝΤΕΡΑΛ με τον οδηγό του, προσωπικό για την γραφική υπηρεσία, χρήματα για την επισκευή του δημοτικού αυτοκινήτου ΦΙΑΤ, καθώς και είδη ιματισμού για τους νέους πυροσβέστες, προκειμένου να αρχίσει η λειτουργία της Υπηρεσίας. Με το Β.Δ. της 20ης Ιουλίου 1948, που δημοσιεύθηκε στο 210, τεύχος Α’, Φ.Ε.Κ., εφαρμόστηκε στο Δήμο της Ρόδου ο Ν. 4661, «περί διοργανώσεως Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εν των Κράτει». Ημερομηνία ίδρυσης και λειτουργίας είχε οριστεί η 1η Οκτωβρίου 1947. Η Π.Υ. Ρόδου άρχισε ουσιαστικά να λειτουργεί από τις 10 Οκτωβρίου 1947, με πρώτο διοικητή τον Υποδιοικητή Β’ τάξεως Α. Γιαννούλη, επτά μόνιμους Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους και 23 νεοπροσληφθέντες και με μηχανικό εξοπλισμό ένα πυροσβεστικό όχημα ΦΕΝΤΕΡΑΛ και δύο ΦΙΑΤ που κληρονόμησε από το Δημοτικό Πυροσβεστείο. Από την αρχή της λειτουργίας της η Υπηρεσία αυτή στεγάσθηκε σε οίκημα του Δημοσίου, στην οδό Εθελοντών Δωδεκανησίων 44, όπου και λειτουργεί  μέχρι σήμερα. (Ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος, Α.Π.Σ., 1980)

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Π. Υ. ΡΟΔΟΥ
 
 
 
 
 
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ
 
 
 
 
 
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ
 
 
 
 
 
 
 
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
 
 
 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Υ. ΡΟΔΟΥ
(του Ι. Γαϊτανίδη)
 
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΡΟΔΟΥ ΕΤΟΥΣ 2010
  
 
 • ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ : 289
 
Αίτια: 
α) Γυμνές φλόγες : 56
β) Διαρροή – Ανάφλεξη : 5
γ) Ηλεκτρισμός – Βραχυκύκλωμα:  56
δ) Πυρακτωμένες επιφάνειες : 12
ε) Ρίψη βεγγαλικών:  2 
στ) Υπολείμματα καπνίσματος:  140
ε) Χημικά φαινόμενα:  1 
  
 • ΠΑΡΟΧΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ:  175
 
Είδη:  
α) Τροχαία ατυχήματα:  58
β)  Κοπές δέντρων:  21
γ) Διασώσεις ζώων:   20
δ) Πλύση οδοστρώματος:  23
ε) Άντληση υδάτων:  10
στ) Άλλες περιπτώσεις:  43
                                                                    
 • ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ   ΑΠΟ  ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ:   31 
 
 • ΑΓΡΟΤΟΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ:  49 
 
 
 
 
 
 
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΡΟΤΟΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΓΑΓΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Π.Υ. ΡΟΔΟΥ ΕΤΩΝ 2000 - 2010
(αφορά τα νησιά Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Καστελόριζο)
 
 
  
 

 
  Hits: 4892
Powered by Sigsiu.NET RSS Feeds